humidity control

Wat is het doel van vochtregulering in gebouwen

U merkt het verschil wanneer u binnenloopt. Sommige gebouwen voelen comfortabel en schoon aan, terwijl anderen te heet zijn, de verf van de muren afpellen en over het algemeen doordrongen zijn van onaangename geuren. Dit komt waarschijnlijk door een verschil in de vochtigheidsregeling in die gebouwen.

Over het algemeen suggereren wetgeving en literatuur dat de relatieve vochtigheid van een gebouw tussen 20% – 60% (bij een omgevingstemperatuur van 15 – 25 ° C), met een dauwpunt van 7 – 9 ° C moet zijn. Het opnemen van vochtregulering in gebouwen in wetgeving en modern gebouwontwerp is omdat het een vitale rol speelt in comfort, gezondheid, veiligheid en de structurele integriteit en levensduur van bouwmaterialen of objecten in gebouwen (meubels, kunst, enz.).
Het doel van vochtregulering in gebouwen is daarom drieledig:

Comfort

Vochtigheid-Control

Mensen zijn over het algemeen meer bezig met temperatuur dan met vochtigheid als het op hun comfort aankomt. Om deze reden regelen veel gebouwen alleen de temperatuur, zonder rekening te houden met de vochtigheidsregeling. De relatieve vochtigheid is echter een groot onderdeel van comfort. Dit is gedeeltelijk door een hoge luchtvochtigheid die leidt tot een slechte IAQ vanwege microbiële groei (zie hieronder), maar ook door het effect dat relatieve vochtigheid heeft op thermisch comfort; Luchttemperaturen die comfortabel zouden zijn bij een lage relatieve vochtigheid kunnen onaangenaam worden bij een hoge relatieve vochtigheid omdat de efficiëntie van de verdampingskoeling aanzienlijk daalt. Dientengevolge dient de vochtigheidsregeling om het comfort van de inzittenden te optimaliseren, waardoor de concentratie, de stemming en de werkethiek worden verbeterd.

Gezondheid en veiligheid

Natuurlijk, zoals hierboven vermeld, behoren gezondheid en veiligheid tot het comfort. Het zijn echter ook zaken die buiten het comfort vallen, inclusief het feit dat ze een financiële zorg zijn; werknemers die opstijgen omdat ze ziek zijn, kunnen zich ophopen tot een aanzienlijk monetair verlies. Bovendien zullen, net als comfort, gezonde inzittenden beter presteren.

De controle van de relatieve vochtigheid in gebouwen heeft een grote invloed op de gezondheid en veiligheid door de directe relatie tussen vochtigheid en microbiële groei (en dus de binnenluchtkwaliteit). Een gecontroleerde relatieve vochtigheid kan de verspreiding van microben die bouwstoffen beschadigen aanzienlijk verminderen, sporen vrijmaken die leiden tot allergische reacties of ziekten veroorzaken (sommige pathogene bacteriën gedijen bij hoge luchtvochtigheid).

humidity control

Onderhoud van bouwmaterialen

Over het algemeen kan het handhaven van een te lage relatieve luchtvochtigheid ook resulteren in het binnendringen van water in gebouwen (door een voldoende waterdamptekort te creëren tussen binnen en buiten een gebouw om water door de buitenste ‘omhulling’ te laten stromen), waardoor gebouw beschadigd raakt materialen door corrosie, en laten de groei van microben toe zoals hierboven besproken.

Het handhaven van een te hoge relatieve vochtigheid kan echter hout vervormen, metaalcorrosie veroorzaken en problemen met condensatie veroorzaken. Effectieve luchtvochtigheidsregeling (zoals door middel van een verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem (HVAC) met een geïntegreerd specifiek buitenluchtsysteem (DOAS), enthalpiewiel en stralingskoelsysteem) houdt effectief rekening met deze problemen en verwijdert deze.

Conclusie

Uiteraard wordt elk van deze niet alleen bepaald door de relatieve vochtigheid. Inderdaad, relatieve vochtigheid omvat slechts een deel van internationale codes voor IAQ. HVAC-systemen zijn steeds meer integrerend en complex, en regelen vocht (latente energie), temperatuur (gevoelige energie) en ventilatie. De bijdrage van de vochtigheidsregeling is echter van vitaal belang voor het gebouw en zijn gebruikers.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *