Vocht verwijderen

Vocht uit huizen verwijderen met airconditioners

Airconditioners en vocht verwijderen

Standaard airconditioners met compressiecyclus (zowel raameenheden als modellen voor het hele huis) verwijderen vocht door condensatie, zoals hierboven beschreven. Hun effectiviteit bij vochtverwijdering varieert echter. Vochtverwijdering wordt op verschillende manieren gemeld. Op productliteratuur wordt meestal per uur of liter per uur een pint vermeld. Een middelgrote, 12.000 Btu-airconditioner, bijvoorbeeld het LG-model in het kantoorgebouw BuildingGreen dat hier wordt afgebeeld, verwijdert meestal tussen de 3 en 4 pinten water per uur. Helaas, als de energie-efficiëntie van een airconditioner omhoog gaat – hogere EER (energie-efficiëntie beoordeling) of SEER (seizoensgebonden energie-efficiëntie beoordeling) – daalt de vochtafvoerprestatie meestal.
De werkzaamheid van ontvochtiging wordt ook gemeten door de “voelbare warmteverhouding”. (Meer terminologie, vrees ik: “verstandige warmte” verwijst naar energie die samenhangt met een verandering in temperatuur; “latente warmte” verwijst naar energie die samenhangt met een verandering in fase, zoals van damp naar vloeistof – wat mogelijk niet veel betekent temperatuursverandering.) De voelbare warmteverhouding is de fractie van de totale koelenergie die wordt gebruikt voor het verwijderen van voelbare warmte. Dus, een voelbare warmteverhouding van 0,8 betekent dat 80 procent van de energie die door de airconditioner wordt gebruikt, naar het verlagen van de luchttemperatuur gaat, terwijl 20 procent naar vochtverwijdering gaat.

Airconditioners

Een airconditioner selecteren en gebruiken

Om comfort in onze huizen te bereiken, moeten we zowel de luchttemperatuur verlagen als de luchtvochtigheid verlagen. Het selecteren van airconditioningapparatuur houdt rekening met de gewenste balans tussen het verwijderen van voelbare warmte en het verwijderen van latente warmte. In een zeer vochtig klimaat waar het verlagen van de luchtvochtigheid bijna net zo belangrijk is als het verlagen van de luchttemperatuur, is een lage warmtewaarde van 0.75 of lager logisch. In zeer energiezuinige huizen is vochtverwijdering vaak ook belangrijker dan afkoeling (omdat minder ongewenste warmte binnenkomt), dus een laaggevoelige warmteverhouding is logisch – of zelfs een ontvochtiger, die meestal geen echte koeling levert.

Air_Conditioning_Unit

Succes met airconditioning en vochtverwijdering houdt ook in de dimensionering en bediening van de apparatuur – het wordt behoorlijk gecompliceerd. Als een airconditioner te groot is, zal deze slechts korte tijd werken, en dat zal de vochtafvoerprestaties verminderen. Het ideaal is om de apparatuur zodanig te dimensioneren dat deze redelijk continu werkt tijdens peekkoelingperioden – in plaats van vaak in- en uit te schakelen. Het verbetert ook het verwijderen van vocht om airconditioners op een lagere instelling te laten werken. Door langzamer lucht over de batterijen te blazen, neemt de vochtafvoer toe, dus als u een nieuwe unit koopt, zoek dan naar een model met variabele koelcapaciteit (of een instelling voor hoge vochtafvoer).

Een airconditioner-technicus of werktuigbouwkundige helpt u bij het kiezen van het juiste product voor uw situatie. Hij of zij zal de variabelen (klimaat, vochtbronnen, koelbelasting, enz.) Aanzienlijk opdoen en een oplossing voorstellen die logisch is. Vergeet niet dat hoe minder u een airconditioner gebruikt, hoe lager uw energierekening, dus let op de eenvoudige strategieën voor het verminderen van koelbelasting en het beheersen van vocht dat ik in de afgelopen twee weken heb behandeld.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *